De magie van het labyrinth.

Het labyrinth komt voor op gebouwen en in geschriften al voor onze jaartelling. Het is vanuit de literatuur niet bekend waarvoor het gebruikt werd.

Het labyrinth is te onderscheiden van het doolhof n.l. het doolhof heeft doodlopende gangetjes en slechts een doorgaande gang leidt naar het middelpunt. We richten ons hier naar buiten om onze weg te vinden.Het labyrinth daarentegen heeft slechts een weg die naar het centrum leidt, via zig zaggende bewegingen, het teruglopen is even belangrijk als naar het centrum toe gaan. In het labyrinth richten we ons naar binnen en verbinden ons hiermee met alles en allen.

De kathedraal van Chartres heeft een prachtig labyrinth wat de gehele kerk vloer bestrijkt.Zie foto rechts.

Men zegt dat het lopen van het labyrinth de beide hersenhelften in evenwicht brengt.

Als men het met een groep loopt komt men steeds een ander tegen, hetgeen een bijzondere ervaring is, vergelijkbaar met het leven. Een kerk in Toscane, de Duomo San Martino van Lucca, heeft een vinger labyrinth aan de buitenkant van de kerk. Ook hier zou het volgen met de vinger van dit labyrinth dezelfde uitwerking hebben. Als u door linkt vindt u daar het vinger labyrinth van Lucca en kunt u het zelf ervaren.

Op google vindt u allerlei mooie afbeeldingen onder labyrinth.

copyright© c.m.j.o.vonk